MEIDÄN TARINAMME

MITEN PÄÄDYIMME LUKITSEMAAN IHMISIÄ HUONEISIIN

Mysteerin syntytarina sijoittuu epäonnistumisen, räntäsateen ja tylsistymisen välimaastoon, jossa haluttiin luoda edellytykset jollekin hauskemmalle ja mielenkiintoisemmalle kuin museokäynneille. Vuonna 2015 tammikuisen hyytävässä Tallinnassa lomailevat Emmi ja Jussi halusivat tehdä jotain itselleen tyypillistä: kokea uusia asioita, innostua yhdessä ja haastaa itseään. TripAdvisorin haku johdatti pariskunnan pelaamaan room escape -peliä Tallinnan syrjäkujalle. Koko Mysteerin tarinalle enteellisintä oli se, etteivät he paenneet huoneesta ajoissa.

Room escape sai heidät otteeseensa, eikä ole päästänyt irti tänäkään päivänä. Sittemmin tämä sivutoiminen pariskuntaprojekti on lipsahtanut kasvuyrittämisen puolelle. Mysteeri työllistää nykyisin 40 ihmistä ja palvelee useiden tuhansien pelaajien mysteerinälkää joka kuukausi. Visionamme on alusta asti ollut tehdä muitakin tosielämän pelejä kuin pelkkiä pakohuoneita, joka tarjoaa meille huiman määrän mahdollisuuksia, joten meno ei ole ainakaan hiipumaan päin.

On marraskuu 2014, ja Emmi sekä Jussi selaavat kuumeisena Matkapoikien nettisivuja. Emmin keväällä synttärilahjaksi saama lahjakortti olisi käytettävä tänä iltana johonkin matkaan. Aikaa reissuun olisi vain vuodenvaihteen jälkeen ja lämpö houkuttelisi. Tarjolla on kuitenkin tuolla hetkellä ainoastaan vähemmän trooppisia Tallinnan matkoja, joten lopulta ostoskoriin päätyy matka Viroon. Matkakuume ei riivaa vielä suuresti, sillä vuoden loppuun kuuluu monenlaisia muutoksen tuulia. Emmi on juuri lopettamassa turvallisen toimistotyönsä jahdatakseen unelmiaan. Unelmien laadusta ei ole vielä hajuakaan, mutta joskus riittää, kun tietää missä ne eivät ainakaan ole. Yrittäjyys on vahvasti mielessä. Jussi taas on perustamassa ruokaverkkokauppa Mukavaa ja kaiken lisäksi pariskunta on päättänyt muuttaa vuoden vaihteen jälkeen yhteen vuoden seurusteltuaan. Uusi vuosi olisi todellakin uusi…

Joulukuun lopulla Emmi löytää viimein vähän aikaa suunnitella tulevaa matkaa. Tallinna on tunnettu museoistaan, mutta ne eivät välttämättä jaksa kiinnostaa koko lomaa. Kokeneena Tripadvisorin käyttäjänä Emmi hakeutuu ensin Tallinnan Näe ja Koe-sivulle ja sitten Muihin aktiviteetteihin. ”Live room escape game” pomppaa silmille ja lähettää välittömälle nostalgiamatkalle 10 vuoden taakse, jolloin nörttiteini-Emmi pelasi melkein kaikki netistä löytyvät online room escape -pelit läpi. ”Vai live… mitenhän se tapahtuu”, ihmettelee Emmi klikatessaan varausnappia. Utelias luonne oli jälleen kerran hyödyksi eikä klikkauksen tehnyt sormi vielä tiedä, kuinka paljon se on juuri pariskunnan elämää muuttanut.

Vuosi on vaihtunut ja hyppy tyhjyyteen on virallisesti alkanut 3 päivää sitten. Ei työtä, ei asuntoa, mutta paljon unelmia kyllä. Jussi ja Emmi harhailevat Tallinnan räntäisillä ja tuulisilla syrjäkujilla etsiäkseen huonetta, johon heidät tullaan pian lukitsemaan. Molempien mielessä risteilee ajatuksia koko päätöksen järkevyydestä: museossa olisi ainakin lämmintä juuri nyt eikä kukaan ryöstäisi heitä syrjäkujilla. Paikka kuitenkin löytyy lopulta ränsistyneiden ja hylättyjen talojen keskeltä ja myöhemmin äärimmäisen tutuksi tuleva 60 minuutin adrenaliinipiikki alkaa ensimmäisen kerran.

Ajatuksista tekoihin

Koko Mysteerin tarinalle enteellisintä oli se, että Jussi ja Emmi eivät paenneet ajoissa – room escape sai heidät otteeseensa, eikä ole päästänyt irti tänäkään päivänä. Pelin jälkeen tarvittiin vain yksi katse: jo junamatkalla mietitty pariskuntaprojekti oli löytynyt! Päätös perustaa oma peli Jyväskylään oli syntynyt ja samalla Emmi saisi osa-aikaisen työpaikan. Vaikka Jussi oli aina aikaisemmin saarnannut ystävilleen pariskuntayrittäjyyden mahdottomuudesta, oli vuoden seurustelun ja yhteenmuuton lisäksi perustumassa myös yhteinen firma.

Poistulomatka Jyväskylään kului liiketoimintasuunnitelmaa kirjoittaessa ja perustamispaperit laitettiin liikkeelle tammikuun lopussa. Asiat jatkoivat nopeaa etenemistään ja ensimmäinen mysteerihuone, Siirin huone (nykyään Siirin Piina) rakentui Jyväskylään Onkapannun teollisuusalueelle 24 neliön tiloihin seuraavan helmikuun aikana. Emmi ja Jussi huomasivat täydentävänsä toisiansa bisnespuolella, ja halu tehdä niin tarinaltaan kuin pelinkulultaan looginen esikoispeli antoi kovan motivaation tekemiselle.

Jälkikäteen on vaikea sanoa oliko kyse hulluudesta vai viisaudesta, kun toisen aukioloviikon jälkeen alettiin puhumaan jo laajentamisesta vaikka varauskalenteri näytti samalla viikolla nollaa. Usko omaan juttuun oli kuitenkin niin kova, että syntyi riskialtis päätös laajentaa Kuopioon. Rakentaminen alkoi vappuna ja uusi toimipiste avautui kesäkuussa. Tuo riskinotto mahdollisti myöhemmin Tampereen toimipisteen ja isompiin, Linnanmäen mysteeripelin tapaisiin projekteihin laajentamisen. Matkaan mahtui nopean nousun lisäksi niin kassakriisejä, kipeitä päätöksiä kuin burnoutin reunalla käymistä. Vaikeuksista noustiin kuitenkin joka kerta, ehkä sillä samalla itsepäisellä hulluudella jolla hommaan alunperin lähdettiinkin. Niimpä, kun loppuvuodesta 2018 tarjoutui mahdollisuus ostaa Turussa, Porissa ja Oulussa toimiva Real-life Room Escapen pakohuonepelitoiminta, tarttuivat Jussi ja Emmi toimeen. Kolme toimipistettä siirretiin lokakuun alussa yhdellä rysäyksellä Mysteerille, joka tuplasi koko firman toimipiste ja pelimäärän kertaheitolla.

Tarinamme jatkuu

Nykyisin Mysteeri ja sen erityislaatuinen 40 henkinen tiimi palvelee tuhansien pelaajien mysteerinnälkää kuukausittain viidessä kaupungissa eri puolella Suomea. Visiona on alusta asti ollut tehdä muitakin tosielämän pelejä kuin pelkkiä pakohuoneita, mikä näkyy päätöksessä nimetä yritys juuri Mysteeriksi. Nimi tarjoaa ja tulee vielä tulevaisuudessa tarjomaan huiman määrän mahdollisuuksia luoville ja järkeville hulluille, uteliaille etsijöille ja innostuville, elämän ihmeellisyydestä kiinnostuville ratkojille – kuten sinulle.

Missio

Innostaa ja yhdistää ihmisiä pelaamisen avulla.

Visio

Olla Suomen mielenkiintoisin
ja laadukkain tosielämän pelien tuottaja.

Perustajat

Emmi Kärnä - Mysteeri

Emmi Kärnä

Pelisuunnittelu & Laatu

Mysteeri-nainen. Utelias ihminen ja kokonaisvaltainen ajattelija, joka rakastaa logiikkaa tarinoissa ja outojen asioiden fanittamista.

040 778 9711
emmi(a)mysteeri.com

Jussi Venäläinen - Mysteerin Toimitusjohtaja

Jussi Venäläinen

Talous & Määrä

Mysteeri-mies. Intohimoinen kehittäjä ja viisauden etsijä, joka pitää puihin kiipeämisestä ja henkseleistä.

040 739 1848
jussi(a)mysteeri.com

Menossa mukana

Mysteeripäällikkö Juha Leppäkynnäs

Juha Leppäkynnäs

Ihmiset ja toimipisteet

Ihmisten ihminen. Juha pitää huolen, että kaikilla on kivaa ja jokaisella on mahdollisuus tehdä hyvää duunia.

050 501 7839
juha(a)mysteeri.com

Janne Parri - Mysteeri markkinointi

Janne Parri

Markkinointi & Verkkosivut

Luova nörtti ja nykypäivän nikkari. Janne lypsää mainoksista tulosta ja verkkosivulta varauksia.

040 835 2884
janne(a)mysteeri.com

LASKUTUSTIEDOT

Mysteeri Experience Oy
Itämerenkatu 8 A 6
00180 Helsinki

Y-Tunnus: 2670216-6
Verkkolaskuosoite: FI0518383000023150
Operaattoritunnus: NDEAFIHH
OVT-tunnus: 003726702166

Kiinnostuitko meistä?