Taisteluun yksinäisyyttä vastaan

Loppuvuodesta 2018 julkaistujen uutisten mukaan yksinäisyyttä kokevien ihmisten määrä Suomessa on nykyään merkittävän suuri. Luvut ovat niin suuria, että yksinäisyydestä voidaan yksinäisyystutkija, professori Niina Junttilan, mukaan puhua jopa uutena kansansairautena. Eri tutkimukset osoittavatkin yksinäisyyden olevan niin vakava terveysriski, että se vaikuttaa eliniändotteeseen. Yksinäisyys ja yksinäisyyden kokeminen ovat eri asioita, mutta yksinäisyystutkijan mukaan yhteisöllisyyden vahvistaminen voisi olla yksi tapa vähentää yksinäisyyttä merkittävästi.

Kun luin näitä uutisia vuoden 2018 lopulla, satuin samalla kuuntelemaan pelitutkija Jane McGonigalin kirjaa Superbetter. Kirja käsitteli yhdessä luvussaan pelien yhdistävää vaikutusta erilaisten ryhmien kesken, ja tuon luvun tiedot iskivät minuun kovaa. Kirjan esittelemien tutkimusten mukaan yhteinen pelaaminen saattaa laukaista yhtenevyysefektin, joka yhdistää ihmisiä positiivisten onnistumisien kautta kokemaan parempaa yhteyttä pelikumppaneihinsa. Parempi yhteys taas saattaa tiedostamattamme johtaa siihen, että ajattelemme ihmisestä myönteisemmin, ja päädymme näin huomaamattamme viettämään jatkossa enemmän aikaa heidän kanssaan. Siistein osa koko tutkimuksesta oli, että positiivinen ajattelu ei lisääntynyt pelkästään pelikumppania kohtaan, vaan pelaajat ajattelivat jatkossa myös koko pelikumppanin edustamasta ihmisryhmästä positiivisemmin.

Parhaiten efekti toteutuu samassa tilassa pelatuissa peleissä.

Toisaalla mainitaan yksinäisyyden olevan suuri ongelma, kun taas toisaalla luetellaan paremman, ihmisten välisen yhteyden olevan ehkä saavutettavissa samassa tilassa pelattavien pelien avulla. Voi kumpa olisi samassa tilassa pelattavia pelejä tuottava firma, hmm…?

Tuona syksynä isot palaset alkoivat loksahtelemaan kohdilleen. Yleisin asiakasryhmä meillä ovat erilaiset, toisensa jo valmiiksi tuntevat kaveriporukat. Entäpä noiden ryhmien ulkopuolelle jäävät ihmiset? Jos yksinäisyyttä kokee vähemmän, voisi se ehkä hidastaa yksinäisyyten vaipumista tai estää sen kokonaan. Ja mikä poistaisi yksinäisyyttä enemmän, kuin paremman yhteyden kokeminen? Aloitimme ongelman taklaamisen omilla keinoillamme vuosien 2018 ja 2019 vaihteessa.

Tuntematon ystävä

Olet ehkä saattanut kuullakin Tuntemattomien peleistä, jotka starttasimme vuoden 2019 tammikuussa. Peleissä toisilleen täysin tuntemattomat pelaajat saattavat tiettyinä päivinä ilmoittautua osallistujiksi pelaamaan. Niistä voit lukea lisää täältä.

Tuntemattomien pelien idea on oikeastaan aika yksinkertainen, sillä Yhdysvalloissa pakohuonepelaaminen tuntemattomien kanssa on enemmän sääntö kuin poikkeus. Kokonaisten pelihuoneiden sijaan USA:ssa varataan pakohuoneisiin henkilökohtainen pelipaikka. Yhdysvalloissa on harvinaisempaa, että pelit pelataan pelkästään oman porukan kesken, mikä taas on ehkä suomalaisen luonteen mukaisesti muodostunut tavaksi täällä meillä päin. 

Tuntemattomien pelejä on nyt järjestetty muutamia, hyvin tuloksin. Kun konteksti on kaikille yhtä tuntematon kuin pelikumppani, löytyy tietystä epämukavuudesta yhteinen maasto. Yhteisestä tavoitteestakaan, eli aikaa vastaan taistelemisesta, ei ole haittaa. Tammikuussa yhdessä kaupungissa tuntemattomien tiimi toimi yksiin niin hyvin, että onnistui lyömään pelihuoneen aiemman aikaennätyksen. Tuntemattomien pelejä järjestetään joka kuukauden viimeinen tiistai ja peli toteutetaan, jos siihen ilmoittautuu riittävästi osallistujia.

Laajempi perhe pelaamaan

Suunnitelman osassa kaksi otimme tänä keväänä käsittelyyn vähemmän ilmiselvän ryhmän – toisensa tuntevat tiimit ja heistä erityisesti seniorit. Jatkossa 65 vuotta täyttäneet saavat -15% alennuksen pelaajahinnasta maanantaista torstaihin kesäkuun alusta lähtien. 

Perhe on perinteisen suomalaisen mallin mukaan vanhemmat ja lapset. Toivomme kuitenkin, että tuo käsite laajenisi ydinperheajattelun ulkopuolelle, niin että siihen laskettaisiin mukaan myös isovanhemmat. Ehkä jatkossa voisimme nähdä perhepeleissä useamman osallistuvan sukupolven? Yksi hyvä esimerkki tästä on isomummu Liisan peli, jonka voi katsoa alta löytyvältä videolta. Hyvin usein ajatellaan, että senioreiden harrastamista rajoittaa se, että liikkuminen on hidasta. Jos kuitenkin pää toimii edelleen erinomaisesti, niin eikö sitä kannata käyttää hyödyksi ja pitää samalla hauskaa läheisten kanssa?

 

Viimeisessa kansallisessa pelaajabarometrissä saatiin taas vahvistus siitä, että yli 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille pulmapelit ovat edelleen suosituin pelityyppi. Pulmapelejä, yhdessä tekemistä ja ei-liikunnallista toimintaa ei tarvitse lähteä metsästämään eri suunnista, vaan ne voi löytää uudella porukalla yhdestä huoneesta.

Joka kymmenes ihminen kokee Suomessa vaikeaa yksinäisyyttä, kun taas  lievempää, ajoittaista yksinäisyyttä  useampi. Tuota hiljaista petoa vastaan voi taistella monin, pieniltäkin vaikuttavin tavoin. Tärkeintä on yhdessä vietetty aika ja läsnäolo. Ja kun meitä on monta, tuon pedon voimat vähenevät, ja maailma on pikkuhiljaa parempi paikka. 

Ketä sinä voisit ilahduttaa yhdessäololla?

Aiheeseen liittyviä uutisia ja lähteitä:

Tutkija kaipaa Suomeen yksinäisyysministeriä

Katri Saarikiven kolumni: Yksinäisyys näkyy aivoissa

Tietokonepelit saavat pelaajien aivot toimimaan samoin

McGonigal, Jane: Superbetter

 

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!