Mitä yhteistä on jouluaatolla ja pakohuoneella?

Häh?! Jouluhan on lähimmäisen rakkautta ja pakohuone nimensä mukaisesti adrenaliinin täyteistä pakenemista. Äkkiseltään ajateltuna niillä ei ole mitään yhteistä. Vaan jos pakohuonepelin näkeekin yhteisenä ajanvietteenä ja arjen vastakohtana, voi nokkela lukija huomata montakin yhtäläisyyttä.

1. Vahva tarina

Joulu ei olisi mitään ilman joulupukkia ja hänen jokavuotista urotekoa. Siinä on oltava jotain taikaa, sillä aikuisetkaan eivät ymmärrä, miten Joulupukki pystyy jakamaan lahjat kaikille kilteille lapsille. Samaan tapaan pakohuone kietoutuu aina tarinan ympärille ja ilman sitä se olisi vain sarja erilaisia pulmia.

2. Tehtäviä pitkin matkaa

On leivontaa, lasten ohjelmia, kuusen hakua, joulusaunaa, piparkakkutaloa ja tietenkin se viimeinen kauppareissu. Monissa perheissä joulurutiini toistuu lähes kellontarkasti ja tietyt asiat on vain tehtävä, että joulu tuntuu oikeasti joululta. Vaikka pakohuone saattaa vaikuttaa pelaajan silmään kaoottiselta, on huoneessa samaan tapaan järjestelmällinen aikataulu. Kokenut pelinvetäjä osaa suorastaan ennustaa ensimmäisten minuuttien perusteella, mitä pelissä tulee tapahtumaan. Yksi asia johtaa toiseen, jokin tehtävä vaatii jokaiselta osallistumista ja koko ajan päästään lähemmäs loppuratkaisua.

3. Jännittävää odotusta

Kaikki nuo jouluaskareet auttavat malttamattomia henkilöitä selviämään iltaan asti. Silloin on tietenkin jouluaaton huipennus ja lahjat löytävät saajansa. Siinä missä jouluaattona kello tikittää (ainakin lasten mielestä) hirmuisen hitaasti, pakohuoneessa aika sujahtaa käsittämättömällä nopeudella. Loppu on kuitenkin se odotettu osuus, sillä viimein mysteeri ratkeaa.

4. Suuria yllätyksiä

Kun vihdoin päästään iltaan, yllätykset ratkeavat. Voi olla, että pukki on saanut tarkan listan ja täyttää sen insinöörimäisellä tarkkuudella. Toisinaan mukaan pääsee todellisia yllätyksiä, joita lahjansaaja ei osannut edes kuvitella. Näin voi käydä myös pakohuoneessa, jossa yllätys on yleensä tarinan viimeinen juonenkäänne… Tai jotain aivan muuta. 😉

5. Yhdessäoloa

Koko päivää yhdistää kuitenkin aina yksi ja sama teema: yhdessäolo. Vaikka jouluaatto saattaa olla täynnä vilinää ja vilskettä, se tehdään aina yhdessä. Vanhemmat lapset tulevat käymään kotona ja tiimi on pitkästä aikaa koossa. Sama idea eli yhteinen aika kantaa myös pakohuoneessa. Vaikka mysteereitä voi ratkoa itsekin, on se vain aivan eri asia onnistua tiiminä. Harvassa ovat myös ne aktiviteetit, joista koko perhe innostuu.

Mistä tätä oloa saisi lisää?

Kun joulu on taas pyyhältänyt ohi ja arki kolkuttelee, muuttuu jouluaatto muistoksi. Mieleen nousee kysymys: “miksi aina ei voisi olla tällaista?” Tämä kysymys jää kaikumaan kallon sisälle, sillä selkeää vastausta sille ei ole. Mikään ei estä yhteistä aikaa, läheisten yllättämistä ja hetkessä elämistä vuoden jokaisena päivänä.

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!