Mitä yhteistä on jouluaatolla ja pakohuoneella?

Häh?! Jouluhan on lähimmäisen rakkautta ja pakohuone nimensä mukaisesti adrenaliinin täyteistä pakenemista. Äkkiseltään ajateltuna niillä ei ole mitään yhteistä. Vaan jos pakohuonepelin näkeekin yhteisenä ajanvietteenä ja arjen vastakohtana, voi nokkela lukija huomata montakin yhtäläisyyttä.

1. Vahva tarina

Joulu ei olisi mitään ilman joulupukkia ja hänen jokavuotista urotekoa. Siinä on oltava jotain taikaa, sillä aikuisetkaan eivät ymmärrä, miten Joulupukki pystyy jakamaan lahjat kaikille kilteille lapsille. Samaan tapaan pakohuone kietoutuu aina tarinan ympärille ja ilman sitä se olisi vain sarja erilaisia pulmia.

2. Tehtäviä pitkin matkaa

On leivontaa, lasten ohjelmia, kuusen hakua, joulusaunaa, piparkakkutaloa ja tietenkin se viimeinen kauppareissu. Monissa perheissä joulurutiini toistuu lähes kellontarkasti ja tietyt asiat on vain tehtävä, että joulu tuntuu oikeasti joululta. Vaikka pakohuone saattaa vaikuttaa pelaajan silmään kaoottiselta, on huoneessa samaan tapaan järjestelmällinen aikataulu. Kokenut pelinvetäjä osaa suorastaan ennustaa ensimmäisten minuuttien perusteella, mitä pelissä tulee tapahtumaan. Yksi asia johtaa toiseen, jokin tehtävä vaatii jokaiselta osallistumista ja koko ajan päästään lähemmäs loppuratkaisua.

3. Jännittävää odotusta

Kaikki nuo jouluaskareet auttavat malttamattomia henkilöitä selviämään iltaan asti. Silloin on tietenkin jouluaaton huipennus ja lahjat löytävät saajansa. Siinä missä jouluaattona kello tikittää (ainakin lasten mielestä) hirmuisen hitaasti, pakohuoneessa aika sujahtaa käsittämättömällä nopeudella. Loppu on kuitenkin se odotettu osuus, sillä viimein mysteeri ratkeaa.

4. Suuria yllätyksiä

Kun vihdoin päästään iltaan, yllätykset ratkeavat. Voi olla, että pukki on saanut tarkan listan ja täyttää sen insinöörimäisellä tarkkuudella. Toisinaan mukaan pääsee todellisia yllätyksiä, joita lahjansaaja ei osannut edes kuvitella. Näin voi käydä myös pakohuoneessa, jossa yllätys on yleensä tarinan viimeinen juonenkäänne… Tai jotain aivan muuta. 😉

5. Yhdessäoloa

Koko päivää yhdistää kuitenkin aina yksi ja sama teema: yhdessäolo. Vaikka jouluaatto saattaa olla täynnä vilinää ja vilskettä, se tehdään aina yhdessä. Vanhemmat lapset tulevat käymään kotona ja tiimi on pitkästä aikaa koossa. Sama idea eli yhteinen aika kantaa myös pakohuoneessa. Vaikka mysteereitä voi ratkoa itsekin, on se vain aivan eri asia onnistua tiiminä. Harvassa ovat myös ne aktiviteetit, joista koko perhe innostuu.

Mistä tätä oloa saisi lisää?

Kun joulu on taas pyyhältänyt ohi ja arki kolkuttelee, muuttuu jouluaatto muistoksi. Mieleen nousee kysymys: “miksi aina ei voisi olla tällaista?” Tämä kysymys jää kaikumaan kallon sisälle, sillä selkeää vastausta sille ei ole. Mikään ei estä yhteistä aikaa, läheisten yllättämistä ja hetkessä elämistä vuoden jokaisena päivänä.

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Mysteeri

Marrasvaara – loppu Mysteerin tarinoille?

Marraskuun ajan sosiaalisessa mediassamme ratkotaan koko Mysteeri-universumia uhkaavaa vaaraa. Identiteettiään piilotteleva taho on julkaissut videon, jossa ilmaisee tyytymättömyytensä pakopelitoimintaamme kohtaan.

Lue Lisää
Blogi
Mysteeri

Marrasvaara – loppu Mysteerin tarinoille?

Marraskuun ajan sosiaalisessa mediassamme ratkotaan koko Mysteeri-universumia uhkaavaa vaaraa. Identiteettiään piilotteleva taho on julkaissut videon, jossa ilmaisee tyytymättömyytensä pakopelitoimintaamme kohtaan.

Lue Lisää