Mikä on pakohuone?

Pakohuone, pakohuonepeli, room escape, mysteerihuone, escape room… Kaikki nimet tarkoittavat samaa asiaa eli tosielämän pakohuonepeliä (real life room escape). Pakohuoneessa yleensä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen kaikki mysteerit ja arvoitukset. Yksi selvitetty tehtävä antaa palkinnoksi avaimen, joka johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko tehtäväketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Pakohuoneessa tiimityöskentely on olennaista ja tulette ratkomaan lukuisia erilaisia tehtäviä ja pulmia. Pulmat eivät ole pelkästään matemaattisia, eivätkä lukot ole aina perinteisiä lukkoja. Pakohuoneessa tulette lähes poikkeuksetta yllättymään.

Miksi ihmiset ovat niin innoissaan pakohuoneista?

Kirjoitimme aikoinaan tekstin siitä, miksi pakohuoneet saavat ihmiset innostumaan. Tässä on kyseisestä tekstistä poimitut kolme ensimmäistä kohtaa.

1. Pakohuonepelit tarjoavat onnistumisen elämyksiä

Jokainen tietokonepelejä pelannut tietää, miten pelit voivat koukuttaa. Pakohuoneissa tapahtuu sama ilmiö, joka pohjautuu pitkälti onnistumisen elämyksiin. Saat aluksi eteesi täysin oudon kuvion, mutta muutaman onnistumisen jälkeen kuviosta löytyykin koodi. Kun saat lukon auki tuolla koodilla, innostus kasvaa ja alat olla koukussa. Samalla iloitset kaverisi onnistumisista ja pääsette yhdessä tuumin eteenpäin. Ihan niin kuin tietokonepeleissä myös pakohuoneet tarvitsevat loogisen etenemisen ja hyvän tarinan toimiakseen. Kurkkaa toki aikaisempi blogi Escape Room -pelin suunnittelusta.

2. Irtiotto arjesta

Pakohuoneissa pääsette tiiminne kanssa nopeasti flow-tilaan. Muu maailma unohtuu ja keskityt ainoastaan käsillä olevaan tehtävään. Samalla aivot saavat tuuletusta arkisista huolista. Tunti tuntuu lyhyeltä ja pelin päätyttyä olo on mahtava. Pää saattaa tuntua tyhjältä, mutta toisaalta kokemus poikkeaa raikkaasti tavallisesta arjesta.

3. Pakohuoneet ovat uusi tapa olla osa tarinaa

Tarinat kiehtovat ja koukuttavat meitä paljon. Pakohuoneissa olet osa tarinaa ja pääset kokemaan sitä fyysisessä maailmassa. Kokemus on kuin rikastettu tietokonepeli tai elokuva. Aika näyttää, miten tarinoiden kulutus muuttuu tulevaisuudessa, mutta paikalleen se ei ainakaan jää.

Miten pääsen pelaamaan?

Voit varata pelin kaupunkisivuiltamme sinulle sopivaan aikaan. Sitten vain varmistat, että sinä ja tiimisi olette ajoissa paikalla. Ette tarvitse sen suurempaa valmistautumista. Silmä- tai lukulasit on hyvä ottaa mukaan ja vaatetus on sopiva jos pystyt polvistumaan niiden kanssa.

Maksu suoritetaan pelin jälkeen paikan päällä pankki- tai luottokortilla. Mysteerillä Hyväksymme maksuksi myös Mysteerille ostetut lahjakortit sekä Edenredin virike- ja Smartumin kulttuurisetelit, Tyky+setelit ja ePassin Kulttuuripassin.

Mitä tapahtuu, kun aika loppuu?

Huoneen seinät litistyvät kasaan ja katosta valuu kuumaa laavaa osallistujien päälle Saw-elokuvien hengessä.

Suomen lainsäädännön takia tyydymme kuitenkin siihen, että pelinvetäjä tulee päästämään pelaajat tunnin jälkeen pois. Pelinvetäjä eli mysteerikko tarkkailee huonetta lisäksi koko pelin ajan niin, että peli on mahdollista keskeyttää milloin tahansa.

Vaikka aika ei riittäisi pakenemiseen, voimme taata, että teillä on ollut hauskaa. Iso osa pelin viehätystä on myös se, että pakeneminen tai Mysteerin ratkaiseminen ei ole täysin itsestään selvyys.

Ovatko pakohuoneet pelottavia?

Voimme puhua tässä vaiheessa vain Mysteerin omista pakohuoneista, mutta samat asiat pätevät moneen kilpailijaankin.

Meidän pakohuoneet eivät sisällä tahallista säikyttelyä, muita kauhuelementtejä tai ahtautta. Emme myöskään kannusta päättömään kilpailuun, vaan haluamme, että viihdyt käydessäsi meillä. Suomessakin on olemassa kauhuteemaisia huoneita, mutta Mysteerillä ei niitä vielä ole. Jotkin tarinoistamme sisältävät elementtejä, jotka eivät sovellu perheen pienimmille.

Ovatko pakohuoneet turvallisia?

Pakohuoneemme suunnitellaan ja rakennetaan noudattaen yleisiä turvallisuusmääräyksiä. Peliä valvoo aina pelinvetäjä ja huoneesta pääsee aina pois, vaikka pelinvetäjä olisi syystä tai toisesta estynyt auttamaan teitä. Jokaisessa huoneessa on myös palovaroitin tai sprinkleri sekä osoitetut hätäpoistumistiet.

Kuka näitä pakohuoneita oikein keksii?

Mysteerin pelit ovat 100% suomalaista, innokasta käsityötä ja täysin Mysteerin henkilökunnan hengentuotoksia. Tutusta pelisuunnitteluun esimerkiksi tästä blogisarjasta.

Pakohuoneet ovat saaneet alkunsa tietokoneilla pelattavista tekstiseikkailupeleistä ja pakohuonepeleistä. Tosielämän pakohuonepeleistä ensimmäinen ilmestyi joidenkin lähteinen mukaan vuonna 2007 Japanissa. Suomeen ensimmäiset pakohuoneet rantautuivat vuonna 2014. Nykyään on olemassa myös pakohuoneaiheisia lautapelejä esimerkiksi Escape the Room ja Deckscape.

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!