Mitä macgyverismi on?

Aatteena macgyverismi

Mysteerin seinien sisällä saarnataan harvoin yhtään mitään, mutta silloin kun saarnataan, on aate sama kuin yrityksen alkuajoista lähtien: macgyverismi. Aatteen esikuva on luonnollisesti salskea ratkaisuautomaatti, Ihmemies MacGyver. Lyhyt gallup työntekijöidemme joukossa antoi minulle macgyverismista nämä määritelmät:

 

 ismo

”Käytännön neuvokkuutta, oma-aloitteista ongelmanratkontaa.” Ismo

 Emmi

”Kykenee ratkaisemaan kädentaitoja vaativan tehtävän käyttämällä runsasta mielikuvitusta ja pohtimalla eri ratkaisuvaihtoehtoja laatikon ulkopuolelta.” Emmi Jr.

 

Oivasti sanottu! Itse määrittelisin asian näin:
MacGyverismi = Kykyä toimia tiukassakin tilanteessa kylmäpäisesti annetuilla resursseilla, parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Monille MacGyver edustaa takatukkineen Matti Nykäsen kantaisää ja kasaria puhtaimmillaan. Parhaimmillaan neuvokas Ihmemies on paennut lukitusta huoneesta kävyn ja klemmarin avulla ja tukkinut vuotavan ydinreaktorin suklaalla. Syy aatteeseemme ei kuitenkaan löydy kyvystä muuttaa käpyjä kranaateiksi, vaan ennemminkin kekseliäisyydestä, paineensietokyvystä ja luovasta ongelmanratkaisutaidosta. Herra MacGyver vain sattuu olemaan tämän kaiken ruumiillistuma, luovan ongelmanratkaisutaidon supersankari.

Macgyverismi yrityskulttuurissa

Jokainen työntekijämme tietää, että hän selviytyy tiukastakin tilanteesta niillä resursseilla, jotka hänellä on käytettävissään. Jos yksi mysteeripelin avaimista on mystisesti hävinnyt pelin jälkeen ja aikaa seuraavan tiimin saapumiseen on 5 minuuttia, neuvokas mysteerikko taikoo avun käytettävissä olevista tavaroista, eli vaikka ilmastointiteipistä! Jokainen työntekijämme on ansainnut oman macgyver-pisteensä neuvokkuudellaan ja kylmäpäisyydellään jo moneen kertaan. Uskomme, että yhtä Ihmemiestä parempi on monta MacGyveria!

 

Macgyverismi on se aate, jota haluamme viedä Mysteeristä ulospäin. Ongelmanratkaisutaito on asenne, ei salama kirkkaalta taivaalta. Jos tiellä on harmaa kivi, tyypillinen suomalainen miettisi vain miten sen läpi mennään. Macgyveristi sen sijaan tietää, että keinoja on monia. Kiven yli voi kiivetä, sen voi alittaa, tai viimeisessä tapauksessa jopa räjäyttää kävyllä. Uskolla omiin kykyihin on yllättävän monesti enemmän tekemistä asian kanssa kuin saattaakaan aluksi luulla. Pian ”mahdoton” muuttuu ”mahdolliseksi” ja harmaa kivi läpäistäväksi.

 

käpy kopio
Macgyverismi auttaa näkemään kävylle täysin uusia käyttötarkoituksia.

 

Kotiin- ja töihinviemisiä

Nyt voit alkaa oman elämäsi MacGyveriksi. Ongelmanratkaisutaito on omanlaistaan (ja minun mielestäni parasta) luovuutta. Seuraavan kerran kun kohtaat ongelman:

 

1) Usko siihen, että voit ratkaista sen
2) Älä tyydy ensimmäiseen ja yleisimpään ratkaisuun jonka keksit, sillä macgyverismi on halua tehdä eri tavalla ja paremmin.

 

Iloa ratkontaan!

Jaa tämä kirjoitus...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

pakohuoneet perheille
Blogi
Janne Parri

Pakohuoneet lapsille

Huoneemme suunnitellaan ensisijaisesti aikuisille pelaajille, jolloin mukana on usein lapsille soveltumattomia elementtejä. Tästä huolimatta meillä käy paljon perheitä ja heidän peleissään on omat hauskat vivahteensa.

Lue Lisää
pakohuoneet perheille
Blogi
Janne Parri

Pakohuoneet lapsille

Huoneemme suunnitellaan ensisijaisesti aikuisille pelaajille, jolloin mukana on usein lapsille soveltumattomia elementtejä. Tästä huolimatta meillä käy paljon perheitä ja heidän peleissään on omat hauskat vivahteensa.

Lue Lisää