Kokemuksen syvä rintaääni
Blogissa on jo pitkään kaivattu vinkkejä kokeneemmille escape room -pelaajille. Tätä piti miettiä pidempi tovi, sillä vinkkejä alkoi pulppuamaan minun ja mysteerikkojemme päähän niin paljon, että lopulta jouduin jakamaan postauksen useampaan osaan. Ensimmäinen osa on tässä, olkaa hyvät!
Pelattuja room escape -pelejä alkaa uran tässä vaiheessa olemaan minulla kolmisenkymmentä, joista noin 80% olemme selvittäneet loppuun. Omassa pelitietämyksessäni erikoisinta on sen eri näkökulmat, sillä olen ollut yhtälailla pelaamassa, peluuttamassa kuin luomassakin pelejä. Mikään sanomani ei kuitenkaan ole absoluuttista, vaan tämän ja tulevan postauksen opit ovat auttaneet erityisesti meitä kehittämään omaa pelaamistamme.
Enimmän osan pelikerroistani olen pelannut kahdestaan kumppanini Jussin kanssa (Tutustu meihin paremmin täältä) ja haastavampi kahden hengen pelityyli on pakottanut meidät kehittämään tekniikkaamme tehokkaaksi. Joka pelin jälkeen analysoimme mikä olisi voinut mennä paremmin ja mikä meillä toimi pelissä. Kenen tahansa kannattaa harjoitella tätä pelin jälkeen! Olemme pelanneet myös eri kokoisilla porukoilla, mutta pidän henkilökohtaisesta kahden hengen peleistä eniten. Syyt tähän ovat taas niin moninaiset, että taidan säästää ne kokonaan erilliselle postaukselle.
Tähän kohtaan on vielä välttämätöntä mainita, että jos olet menossa pelaamaan Mysteerille tai muulle pakopelifirmalle ensimmäistä kertaa, tämä blogipostaus tulee haittaamaan sinua enemmän kuin hyödyttämään! Luota minuun tässä. Tämän postaukseen sijaan suosittelen, että klikkaat alla olevaa oranssia nappia ja siirryt lukemaan postausta ensipelaajan vinkeistä.
4 vinkkiä aivan ensimmäiseen pakohuonepeliin
Ensimmäiset 4 tärppiä kokeneemmille escape room -pelaajille
1. Keep it simple
2. Tutki yksin, ratko yhdessä
3. Puhu, mutta myös kuuntele
4. Jaa työ ja kierrätä sitä
1. Keep it simple
Jos odotat Illuminatin salakirjoitusta pelin alkumetreiltä alkaen, saattaa pelin helpoimmasta tehtävästä tulla sen vaikein. Mysteerillä, kuten myös monilla muillakin pakopelifirmoilla, room escape -pelien pelinkulku etenee usein helpoimmista tehtävistä vaikeampaan. Alkupelin helpompien tehtävien tarkoitus on johdatella pelaajat ratkomisen makuun ja sitä kautta myös flowhun. Aloita pohtiminen siis aina yksinkertaisemmasta ratkaisusta.
2. Tutki yksin, ratko yhdessä
Suomalaisia väitetään yksinäisiksi susiksi, mutta mysteerikkojemme näkemän perusteella ”viinirypäleterttu” olisi osuvampi sana. Vaikka kylki kyljessä tekeminen on mukavaa, ei se kuitenkaan ole tehokkain pelityyli. Oman kokemuksemme mukaan pelin ensimmäinen 15 sekuntia kannattaa käyttää sopimalla, minkä alueen tutkimisen kukakin aloittaa huoneessa ja sen jälkeen jakaantua tutkimaan oman alueen jokainen millimetri. Kahden hengen peleissä tämä on erityisen tärkeää, koska etsijöitä on vähemmän. Kun sitten löydät alueeltasi jotain, siirry kohtaan 3.
3. Puhu, mutta myös kuuntele
Korostamme puhumisen merkitystä aina alkubriiffissämme ja ajatus tunnutaan sisäistävän pelihuoneen desibelimäärän perusteella hyvin. Puhumisen merkitys kuitenkin häviää kun kukaan ei kuuntele mitä pelikaveri kertoo. Escape room -pelit ovat kommunikoinnin kuninkuuslaji, kaikki riippuu pelissä siitä! Eli: kun löydät jotain, mainitse siitä muille pelikavereillesi. Kun taas pelikaverisi löytää jotain, niin kuuntele ja rekisteröi tieto myöhempää käyttöä varten.
4. Jaa työ ja kierrätä sitä
Oman työalueen jakamisen jälkeen jokaisen on viisasta keskittyä toviksi oman alueensa ihmeisiin. Tämän lisäksi olemme huomanneet, että oman alueen tutkimisen jälkeen on fiksua vaihtaa alueita vähintään kerran päikseen. Näin useammat näkevät paremmin minkälaisista asioista pelikaveri juuri kertoi ja kahden eri näkökulman saaminen tehtävään saattaa ratkaista sen myös nopeammin.
Näidän ohjeiden jälkeen kannattaa kuitenkin muistaa, että liika systemaattisuus syö luovuutta, joka on tarpeellista room escape -peleissä. Toisaalta, tietty määrä systemaattisuutta on tarpeen, jotta alkuun pääsee mahdollisimman tehokkaasti.
Onnea ja menestystä ratkontaan, jatketaan seuraavassa blogipostauksessa lisää aiheesta!