Tärppejä kokeneemmille escape room -pelaajille, osa 1

Kokemuksen syvä rintaääni

Blogissa on jo pitkään kaivattu vinkkejä kokeneemmille escape room -pelaajille. Tätä piti miettiä pidempi tovi, sillä vinkkejä alkoi pulppuamaan minun ja mysteerikkojemme päähän niin paljon, että lopulta jouduin jakamaan postauksen useampaan osaan. Ensimmäinen osa on tässä, olkaa hyvät!

 

Pelattuja room escape -pelejä alkaa uran tässä vaiheessa olemaan minulla kolmisenkymmentä, joista noin 80% olemme selvittäneet loppuun. Omassa pelitietämyksessäni erikoisinta on sen eri näkökulmat, sillä olen ollut yhtälailla pelaamassa, peluuttamassa kuin luomassakin pelejä. Mikään sanomani ei kuitenkaan ole absoluuttista, vaan tämän ja tulevan postauksen opit ovat auttaneet erityisesti meitä kehittämään omaa pelaamistamme.

 

Enimmän osan pelikerroistani olen pelannut kahdestaan kumppanini Jussin kanssa (Tutustu meihin paremmin täältä) ja haastavampi kahden hengen pelityyli on pakottanut meidät kehittämään tekniikkaamme tehokkaaksi. Joka pelin jälkeen analysoimme mikä olisi voinut mennä paremmin ja mikä meillä toimi pelissä. Kenen tahansa kannattaa harjoitella tätä pelin jälkeen! Olemme pelanneet myös eri kokoisilla porukoilla, mutta pidän henkilökohtaisesta kahden hengen peleistä eniten. Syyt tähän ovat taas niin moninaiset, että taidan säästää ne kokonaan erilliselle postaukselle.

 

Tähän kohtaan on vielä välttämätöntä mainita, että jos olet menossa pelaamaan Mysteerille tai muulle pakopelifirmalle ensimmäistä kertaa, tämä blogipostaus tulee haittaamaan sinua enemmän kuin hyödyttämään! Luota minuun tässä. Tämän postaukseen sijaan suosittelen, että klikkaat alla olevaa oranssia nappia ja siirryt lukemaan postausta ensipelaajan vinkeistä.

 

4 vinkkiä aivan ensimmäiseen pakohuonepeliin

lukko-1024px

 

Ensimmäiset 4 tärppiä kokeneemmille escape room -pelaajille

1. Keep it simple
2. Tutki yksin, ratko yhdessä
3. Puhu, mutta myös kuuntele
4. Jaa työ ja kierrätä sitä

 

1. Keep it simple

Jos odotat Illuminatin salakirjoitusta pelin alkumetreiltä alkaen, saattaa pelin helpoimmasta tehtävästä tulla sen vaikein. Mysteerillä, kuten myös monilla muillakin pakopelifirmoilla, room escape -pelien pelinkulku etenee usein helpoimmista tehtävistä vaikeampaan. Alkupelin helpompien tehtävien tarkoitus on johdatella pelaajat ratkomisen makuun ja sitä kautta myös flowhun. Aloita pohtiminen siis aina yksinkertaisemmasta ratkaisusta.

 

2. Tutki yksin, ratko yhdessä

Suomalaisia väitetään yksinäisiksi susiksi, mutta mysteerikkojemme näkemän perusteella ”viinirypäleterttu” olisi osuvampi sana. Vaikka kylki kyljessä tekeminen on mukavaa, ei se kuitenkaan ole tehokkain pelityyli. Oman kokemuksemme mukaan pelin ensimmäinen 15 sekuntia kannattaa käyttää sopimalla, minkä alueen tutkimisen kukakin aloittaa huoneessa ja sen jälkeen jakaantua tutkimaan oman alueen jokainen millimetri. Kahden hengen peleissä tämä on erityisen tärkeää, koska etsijöitä on vähemmän. Kun sitten löydät alueeltasi jotain, siirry kohtaan 3.

 

3. Puhu, mutta myös kuuntele

Korostamme puhumisen merkitystä aina alkubriiffissämme ja ajatus tunnutaan sisäistävän pelihuoneen desibelimäärän perusteella hyvin. Puhumisen merkitys kuitenkin häviää kun kukaan ei kuuntele mitä pelikaveri kertoo. Escape room -pelit ovat kommunikoinnin kuninkuuslaji, kaikki riippuu pelissä siitä! Eli: kun löydät jotain, mainitse siitä muille pelikavereillesi. Kun taas pelikaverisi löytää jotain, niin kuuntele ja rekisteröi tieto myöhempää käyttöä varten.

 

4. Jaa työ ja kierrätä sitä

Oman työalueen jakamisen jälkeen jokaisen on viisasta keskittyä toviksi oman alueensa ihmeisiin. Tämän lisäksi olemme huomanneet, että oman alueen tutkimisen jälkeen on fiksua vaihtaa alueita vähintään kerran päikseen. Näin useammat näkevät paremmin minkälaisista asioista pelikaveri juuri kertoi ja kahden eri näkökulman saaminen tehtävään saattaa ratkaista sen myös nopeammin.

 

Näidän ohjeiden jälkeen kannattaa kuitenkin muistaa, että liika systemaattisuus syö luovuutta, joka on tarpeellista room escape -peleissä. Toisaalta, tietty määrä systemaattisuutta on tarpeen, jotta alkuun pääsee mahdollisimman tehokkaasti.

Onnea ja menestystä ratkontaan, jatketaan seuraavassa blogipostauksessa lisää aiheesta!

 

Lisätärpit kokeneille pelaajille!

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!