Miksi kokemukset tuottavat enemmän onnea kuin tavarat?

Kokemusrikkaampi elämä

Kokemuksen hienous saattaa unohtua, kun jahtaamme vain sitä uusinta kiiltävää laitetta. Välillä sitä huomaa, että vasta ostettu iPhone vain ärsyttää viesteillään ja vaikka design-astiasto on vihdoin koossa, jonkun sekin on tiskattava. Myös asiaa enemmän tutkineet ovat sitä mieltä, että elämässä kannattaa panostaa kokemuksiin, eikä tavaroihin.

tavaroiden lukuisat ongelmat ja kokemusten hienous

Tavaroiden 4 ongelmaa

1. Me totumme uusiin tavaroihin

Tottakai totumme siihen, mitä meillä on. Se mitä emme saa, houkuttaa, mutta se mitä meillä jo on alkaa pian inhottaa. Totumme uusiin tavaroihin niin nopeasti, että markkinoijat punovat strategioita, joilla lievitetään ostoskrapulaa.

2. Haluamme jatkuvasti enemmän ja parempaa

Kaverilla on kuitenkin aina parempi laite. Tai jos se ei ole kaverilla, niin näemme sen joka puolella netissä ja muissa medioissa. Haluamme nostaa elämänlaatuamme ja luulemme, että se tapahtuu tavaroiden avulla.

3. Ketään ei oikeasti kiinnosta uudet tavarasi

Kyllä, joku saattaa kehua uusia kenkiäsi, mutta heidän ajatuksensa kääntyvät pikaisesti takaisin kohti omaa napaa. He saattavat esimerkiksi miettiä, mistä he saisivat vielä hienommat kengät.

4. Tavarat vaativat ylläpitoa

Parhaatkin tavarat vaativat ylläpitoa. Joudut korjaamaan, puhdistamaan, järjestelemään, vaihtamaan ja kierrättämään niitä. Joudut antamaan niille aikaa ja huomiota enemmän kuin huomaatkaan.

Kokemukset tuottavat onnellisuutta

Kokemusten 4 hienoutta

1. Emme vertaile kokemuksia samalla tavalla kuin tavaroita.

Kokemukset ovat aina yksilöllisiä ja ne eivät joudu vastaavaan vertailuun kuin kaikki fyysinen omaisuutemme. Kukaan ei voi tulla sanomaan, että hänen kokemuksensa oli parempi, sillä jokainen tietää vain toisen puolen vertailusta.

2. Kokemukset muokkaavat identiteettiämme.

Vaikka saatat viestiä tavaroillasi itsetäsi, kokemukset muokkaavat meitä enemmän. Pahimmassa tapauksessa yritämme miellyttää ihmisiä, joista emme pidä, tavaroilla, joista emme myöskään pidä. Jos ostat älykellon, olet edelleen sama tyyppi. Jos kiipeät vuorelle, saatat löytää rajasi ja oppia itsestäsi. Tavarat saattavat mahdollistaa asioita, mutta kokemukset muokkaavat ajatteluamme.

3. Kokemukset tuottavat iloa pitempään

Kokemusta odotetaan pidempään. Matkaa odotetaan puoli vuotta etukäteen ja sitä valmistellaan innoissaan. Tavara taas tuottaa iloa lähinnä ostohetkellä.

Kokemuksen jälkeen mitään ei jää kaappeihin lojumaan, vaan syntyy muistoja. Huonot muistot toivottavasti unohdat, mutta parhaimmat pysyvät mielessäsi loppuelämäsi. Muistot eivät vie tilaa, eivät rasita muita, eikä niitä varten tarvitse vuokrata pakettiautoa muuttopäivänä.

4. Kokemuksia on mukavampi jakaa

Ihminen on usein itsekäs ja haluaa pitää tavaransa itsellään. Näin saattaa käydä, vaikka henkilö ei kyseistä tavaraa tarvitsisikaan. Kokemukset taas vain paranevat, kun voit jakaa ne jonkun kanssa. Silloin 1+1 on huomattavasti enemmän kuin 2.

 

Yhteenveto

Olen nyt reilun kuukauden ollut töissä Mysteerillä, jossa tavoitteena on tuottaa innostusta, onnistumisia ja ennen kaikkea unohtumattomia elämyksiä. Olen päässyt itsekin sukeltamaan syvälle lukuisiin tarinoihin ja unohtanut arkiset huolet noin tunniksi kerrallaan. Tavarat unohtuvat pikaisesti, mutta näitä hetkiä muistelen vielä vanhainkodissakin.

 

Varaa oma kokemuksesi!   Osta kokemus lahjaksi

 

 


[pexblogposts pex_attr_title=”Viimeisimmät Blogijulkaisut” pex_attr_cat=”-1″ pex_attr_layout=”columns” pex_attr_number=”3″ pex_attr_columns=”3″][/pexblogposts]

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!