Hyvät ja pahat pakohuone-ennakkoluulot

Monilla tuntuu yhä edelleen olevan erinäisiä ennakkoluuloja siitä, mitä pakohuoneeseen mennessä pitäisi osata, tai millaisille ihmisille pelit ylipäätään sopivat. Voimme kuitenkin iloisesti kertoa, että pakohuonepeliin osallistumiseen ei vaadita valmistautumista tai muita ennakkotietoja. Tärkeintä on onnistua yhdessä ja oivaltaa jotain uutta.

Tässä tekstissä käydään läpi muutamia usein esiin nousevia lausahduksia. Voimme tietenkin puhua vain omasta puolestamme, mutta useat läpikäytävät asiat ovat alan yleisiä käytänteitä.

”En mä voi, kun mulla on ahtaanpaikankammo”

Klaustrofobian kanssa on suotavaa kääntyä lääketieteen ammattilaisen puoleen, mutta jos pärjää arjessa, pärjää varmasti myös pakohuoneessa. Pelihuoneessa ei ole ahdasta, eikä yksittäisiä ihmisiä lukita pieniin loukkoihin. Huoneen ulko-ovi ei missään vaiheessa ole oikeasti lukossa, vaan pois pääsee koska tahansa.

Useat ahtaanpaikankammoiset pelaajat ovat todenneet pelin jälkeen, että kammoa ei ehtinyt innoissaan ajatella laisinkaan. Jos sinua jännittää, puhu tilanteestasi pelinvetäjälle ennen pelin alkua, niin saadaan yhdessä toivottavasti jännitystä hiukan laantumaan.

Huoneen ulko-ovi ei missään vaiheessa ole oikeasti lukossa, vaan pois pääsee koska tahansa.

”Siellä huoneessa on pimeää, en näe mitään”

Useissa huoneissamme on hämärää, minkä tarkoituksena on luoda peliin tunnelmaa. Yksikään huoneemme ei ole täysin pimeä, mutta muutamissa huoneissa valaistus koostuu lähinnä taskulampuista. Tavallisten loisteputkikattovalojen poissaolon tarkoitus on lisätä pelin autenttisuuden tuntua.

Jos pimeä on ongelma sinulle, kannattaa keskustella tästä ennen peliä. Joissain tapauksissa voimme lisätä huoneeseen kattovalon tai ylimääräisen taskulampun, helpottaaksemme esimerkiksi heikon näön kanssa pelaamista. Tarkoitus on kuitenkin pitää hauskaa, ei aiheuttaa kenellekään ylimääräistä ikävää haastetta!

”Voikohan pyörätuolissa pelata?”

Lähtökohtaisesti kyllä voi! Pyörätuolilla liikkumisen mahdollisuutta kannattaa tiedustella suoraan oman kaupungin toimipisteeltä, sillä kaikki toimipisteemme eivät sijaitse maan tasossa. Varsinaisissa pelihuoneissa suurin osa asioista sijaitsee esteettömästi saavutettavalla korkeudella, mutta jonkin verran tullaan tarvitsemaan myös tiimikavereiden apua. Onneksi pakohuone on joukkuepeliä, joten kaikkien panos on tärkeä.

”Ihan tahallaan te yritätte johtaa meitä harhaan”

Uskokaa tai älkää, emme yritä. Mysteerikot tsemppaavat pelaajiaan valvomossa viimeiseen asti ja henkeä pidätellen seuraamme ryhmän touhuja tiukassa paikassa. Peliryhmän harmitus on harmitus myös meille. Teemme kaikkemme, jotta pelit olisivat kokemuksena sopivan haastavia; eivät liian helppoja tai vaikeita. Tarkoituksellisia hämäyksiä emme ole puhtaasti ilkeyttämme huoneisiin sijoittaneet.

”Siellä on vaan kauhean vaikeita matikkapulmia, enkä mä osaa sellaisia”

Vain pienessä murto-osassa huoneistamme on puhtaasti vain matematiikkaa vaativia tehtäviä ja silloinkin tehtävät ovat hyvin yksinkertaisia. Emme ole pitämässä teille koulukoetta, vaan haastamassa loogista päättelykykyänne nokkelilla ja kekseliäillä pulmilla, joihin tavallinen arkilogiikka ei tehoa. Huoli pois vain!

”Ei kai sieltä hyppää mitään meidän päälle?”

Huoneissamme ei ole kauhua eikä säikyttelyä, vaikka herkimmät saattavat kokea esimerkiksi musiikin tai valaistuksen ahdistavana. Yllätykset ovat tietysti aina yllätyksiä, mutta tahallisesti emme kuitenkaan tahdo pelaajiamme järkyttää. Hämähäkkejä, käärmeitä, eläviä liskoja tai vastaavaa ei huoneista löydy, eikä pelin aikana mistään hyppää mitään pelaajien niskaan.

Kauhu on asia erikseen, tavalliset huoneemme eivät sitä sisällä.

”Ei me ikinä päästä ulos ilman vihjeitä”

Vihjeet kuuluvat peliin sisäänrakennetusti. Lähtökohtaisesti kaikki tiimit saavat niitä, eikä määrää ole rajattu. Vihjeistä ei sakoteta ja niitä annetaan ryhmälle automaattisesti. Vihjeiden tarkoituksena on auttaa säilyttämään peli-into, eli avittaa pahimpien haasteiden yli. Mysteerikko ei kuitenkaan kädestä pitäen pelaa ryhmää huoneesta ulos, vaan joukkue joutuu myös itse pohtimaan, tutkimaan ja ratkomaan. Välillä ei vaan onnistu sitten millään ja silloin on apu paikallaan. Vihjeet eivät ole meidän mielestämme yhtään noloja!

”En mä osaa mitään” ja ”En mä varmaan tykkää yhtään”

Kaikki osaavat jotain hyödyllistä, eikä pakohuonetta kukaan voi ennakkoon osata. On uskallettava heittäytyä mukaan tarinaan ja tutkittava huonetta avoimin mielin.

Koskaan ei pidä tuomita asioita etukäteen sanomalla ”en mä tykkää”, jos niitä ei ole testannut. On aivan tervettä epäröidä ja jännittää uusia juttuja aluksi, mutta ikinä ei voi tietää mitä kulman takana odottaa, jos sinne ei kurkkaa. Meidän mielestämme kurkkaaminen kannattaa.

Ja sitä paitsi: kaikki on hauskempaa, kun antaa itselleen mahdollisuuden nauttia.

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!