Exit: Hylätty mökki – Peliarvostelu

Mysteeri testaa: Exit Peli – Hylätty mökki

Mysteeri testaa -sarjassamme kokeilemme erilaisia pakohuone- ja tosielämän pelien ympärille sijoittuvia peliä, viihdemuotoja ja ilmiöitä omalla mysteerien ammattilaisporukallamme.

Exit: The Game – Hylätty mökki (Kosmos 2018, suom. Lautapelit.fi 2018)

Suunnittelijat: Inka ja Markus Brand

Käännös: Oskari Westerholm

Hylätty mökki on Exit pelien sarjaan kuuluva pakohuonelautapeli, jota myydään nykyään Suomessa monessa paikassa ja luultavasti moni on sellaiseen törmännyt viimeaikoina joko tarkoituksella tai tiedostamatta. Exit ei ole alun perin suomalainen pelisarja, mutta se on käännetty suomeksi. Käännös on onnistunut ja peli toimii kokonaisuutena varsin hyvin. Mitään sen suurempia ongelmia ei tässä ole, vaan laatikko tarjoaa mukavan yhden illan elämyksen. Perusideana pelissä on onnistua ratkaisemaan kaikki pulmat mahdollisimman nopeasti, mutta koska aikarajaa ei ole, ei peliä voi varsinaisesti hävitä.

Peli vaatii ennen varsinaista aloittamista kohtalaisen paljon sääntöjen ja käytänteiden opettelemista. Ensivaikutelma säännöistä on monimutkaisen oloinen ja periaatteessa pelissä onkin yllättävän monia erilaisia toiminnallisuuksia, mutta jälkikäteen ajateltuna se etenee varsin johdonmukaisesti ja itseohjautuvasti eteenpäin. Siis siinä vaiheessa, kun itse on onnistunut ensin ratkaisemaan pulman ja alkaa sen jälkeen selvittää, onko ratkaisu oikein. Pelissä on kolmenlaisia kortteja: Arvoitus-, Vastaus- ja Apukortteja, sekä ratkaisukiekko ja pieni kirjanen. Kirjasen ja Arvoituskorttien avulla ratkaistaan pulmia, joita tarkistetaan ratkaisukiekon ja Vastauskorttien avulla. Apukortit ovat vihjeitä.

Kunhan alkuun pääsee…

Pulmien ratkomisessa on vaikeaa päästä alkuun. Punaisen langan päästä ei ole helppoa saada otetta ja usein vaikeus syntyykin siitä, ettei oikein tiedä, mitä pitäisi seuraavaksi yrittää ratkaista. Esimerkiksi meille kävi muutaman kerran niin, että yritimme pitkään ratkaista pulmaa ilman, että olimme vielä löytäneet kaikkia tarvittavia asioita sen ratkaisemista varten. Itse pulmat ovat moninaisia, eivätkä liian ilmiselviä, mutta eivät toisaalta liian vaikeitakaan. Pelillä on oma tyylinsä tehdä asioita ja siihen pääsee kiinni varsinaisesti vasta loppupuolella, joten voisi olettaa seuraavan Exit pelin olevan alusta asti hiukan enemmän helposti lähestyttävä.

Muutamat pulmista olivat aivan äärimmäisen nokkelia ja ansaitsevat suuren hatunnoston keksijäänsä kohtaan. Ajatella täytyy laatikon ulkopuolelta, mutta ei suinkaan ärsyttävällä tavalla temmata tuulesta satunnaisia ratkaisuehdotuksia, vaan pikemminkin sallia itselleen uteliaisuus ja luova ongelmanratkaisukyky. Lisäksi pulmien ratkaisemista voi yrittää useampaan otteeseen, jos heti ensimmäisellä yrittämällä ei tärppää. Tämä on erittäin hyvä ja tärkeä ominaisuus pelissä.

Yleisasultaan peli on viimeistelty. Visuaalisesti peli on kaunis ja materiaalit ovat täynnä kuvia, joissa on runsaasti pieniä yksityiskohtia. Pelin osia on ilo tutkia, mutta valitettavasti pelin aikana ihasteluun ei juurikaan jää aikaa, vaan on kiinnitettävä huomiota itse pulmien ratkomiseen. Hämärässä peliä ei kannata pelata, sillä pulmien ratkaiseminen edellyttää toisinaan pienehköjen asioiden tihrustamista. Positiivisesti mieleemme jäi se, että pelatessa oli tiedettävä, minkä esineen lukkoa oli avaamassa, jotta ratkaisun tarkistaminen oli mahdollista. Tämän ansiosta esimerkiksi korurasiat, kaapit ja salkut saivat visuaalisen muodon pelin aikana.

Viitteellinen tarina luo pulmille kevyen kehyksen

Pelillä on tarina, mutta tarinoita rakastavia pelaajia se lähinnä huvittaa. Kaikessa yksinkertaisuudessa tilanne on se, että pelaajat ovat vankina hylätyssä mökissä ja sieltä on onnistuttava pääsemään pois. Tarina ei varsinaisesti edisty yhtään mitenkään missään vaiheessa, sillä lopputulema on selvillä jo alussa: mökistä on onnistuttava pääsemään ulos. Kuva itse mökistä kuitenkin syvenee pelin edetessä, kun esiin saadaan piirroskuvia siitä, miltä sisällä näyttää. Tehtävät liittyvät pelin teemaan ja tarinaan ihan kohtuullisesti. Teoriassa kaikki pulmat voisivat löytyä kyseisenlaisesta mökistä, mutta tarina ei etene pulmien avulla mihinkään suuntaan. Toisaalta pulmat eivät myöskään vesitä tarinan vaatimaa perusasetelmaa.

Vihjeitä pelissä etenemiseen on tarjolla iso nippu. Ensimmäinen vihje kertoo, mitä pulman ratkaisemiseen tarvitaan, toisessa vihjeessä annetaan varsinainen vihje ja kunkin pulman kolmas Apukortti kertoo pulman ratkaisun suoraan. Apukorttien vuoksi pelissä ei siis varsinaisesti voi jäädä jumiin, vaikka me pelin tuoksinassa luulimmekin vahingossa ratkaisseemme pulmia vajailla tiedoilla ja väärässä järjestyksessä, pian paljastui, että tuota emme olleet tehneet. Ongelmana oli jälleen se, että mistä pitäisi seuraavaksi jatkaa. Apukortit ovat hyvin laadittuja ja vihjeet ovat osuvia.

Joukkueen suosituskoko on 1-4 pelaajaa, oma testiryhmämme oli tällä kertaa kaksihenkinen. Yksin pelatessa alkuun pääsemisen haastavuus luultavasti korostuu ja kahdestaan oli mielekästä jakaa pelitoverille ajoittaisia turhautumisen ja epätoivon tuntemuksia. Kokonaisuutena meillä oli kuitenkin oikein mukavaa ja peli sopii kahdelle hengelle hyvin. Luultavasti suuremmalla joukolla olisi todennäköisempää suoriutua pelistä nopeammin ja vähemmillä vihjeillä, mutta välttämättä tärkeää ei tarvitse olla sen.

Kertakäyttöisyys harmittaa, mutta hinta ei huimaa

Peli on kirjaimellisesti kertakäyttöinen, eli kun peli on kerran pelattu, sitä ei voi enää uudestaan kukaan pelata. Mielestämme pelistä olisi voinut kohtalaisen pienillä muutoksilla saada uudelleenkäytettävän siinä määrin, että yhden pelikerran jälkeen osat olisi mahdollista pakata takaisin laatikkoon ja antaa eteenpäin uusia pelihetkiä varten. Kertakäyttöisyyttä ei myöskään hyödynnetty kovin monessa tehtävässä, mikä osaltaan jäi hieman harmittamaan. Jälkikäteen pelin osia on mahdollista käyttää vaikkapa askartelumateriaalina, mutta luultavasti pelin suunnittelijat arvostavat enemmän sytykkeeksi siirtämistä. Siten salaisuudetkaan eivät lähde leviämään.

Hinnaltaan peli on hieman alle kaksikymmentä euroa ja varsinkin jos kustannukset jakaa pelaajaryhmän kesken, on peli oikein mukava tapa viettää iltaa. Akuuttia tarinantarvetta sillä ei kuitenkaan voi parantaa.

Vaikeustaso

★★★☆☆

Tarina

★☆☆☆☆

Ulkonäkö

★★★★★

Uudelleenkäyttöarvo

★☆☆☆☆

Tuomio

★★☆☆☆

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Olemme auki normaalisti

Hei rakas Mysteeriasiakkaamme! Olemme auki normaalisti. Olemme tehostaneet tilojen ja pintojen puhdistamista! Pyydämme asiakkaita kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan

Lue Lisää

Olemme auki normaalisti

Hei rakas Mysteeriasiakkaamme! Olemme auki normaalisti. Olemme tehostaneet tilojen ja pintojen puhdistamista! Pyydämme asiakkaita kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan

Lue Lisää