Escape the room -peliarvostelu

Mysteeri testaa: Escape the room – peliarvostelu

Mysteeri testaa -sarjassamme kokeilemme erilaisia pakohuone- ja tosielämän pelien ympärille sijoittuvia peliä, viihdemuotoja ja ilmiöitä omalla mysteerien ammattilaisporukallamme.

Escape the room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa on lautapeliversio pakohuonepelistä. Perusperiaate on kummassakin aivan sama, eli tavoitteena on onnistunut pakeneminen paikalta ratkomalla erilaisia pulmatehtäviä. Lautapelilaatikon pieni koko aiheuttaa luonnollisesti hiukan rajoitteita pelin laajuudelle ja kokonaisvaltaisuudelle, mutta omaan olohuoneeseensa saa tämän paketin avulla näppärästi laadittua mukavan peli-illan.

 

Escape the room lautapelin arvostelu
Escape the room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa ThinkFun (2016), Peliko (2017) Suunnittelijat: Nicholas Cravotta, Rebecca Bleau

 

Escape the room

 

Peli sijoittuu tarinaltaan 1860-luvulle. Tähtitieteilijä tuntuu kadonneen kartanostaan ja entinen tilanhoitaja on tapauksesta huolissaan. Seurueenne lähtee paikalle tutkimaan tilannetta, joka hyvin pian osoittautuukin oletettua suuremmaksi mysteeriksi. Suomenkielinen tarina pelissä on mukaansatempaava, vaikka tunnelma jääkin ilman teemanmukaista sisustusta aavistuksen latteaksi. Pulmat ovat mielenkiintoisia sekä monipuolisia ja liittyvät tarinaan niin hyvin, kuin pienehkö laatikko vain antaa myöten. Vaikka peli pääosin koostuukin kirjekuorimaisista esineistä, on pulmiin siitä huolimatta saatu yllättävän paljon kolmiulotteisuutta mukaan.

 

Escape the room -lautapeli

Ratkojatiimin suosituskoko on kolmesta kuuteen pelaajaa. Meitä mysteerikkoja oli pelaamassa neljä ja ainakin tämän kokoiselle ryhmälle setistä riitti mielekästä tekemistä koko ajan, eikä kukaan joutunut jäämään vain tarkkailijan asemaan. Pelinjohtajakin pääsee osallistumaan ratkomiseen, sillä vinkkejä voi tarvittaessa noutaa internetistä ja lukkoihin tarvittavien koodien oikeellisuus tarkistetaan objektiivisen ratkaisukiekon (Solution wheel) avulla. Testitiimin mielestä pituutta pelillä olisi saanut olla hiukan enemmän. Ei välttämättä haastetta, sillä tällaisenaan se oli mukava välipala arkeen, mutta elämys oli ohi liian nopeasti. Toisaalta, tämä tuntuu olevan aika tyypillinen ongelma huonepakoilussa.

Solution wheel - Escape the room

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuten tavallisetkin huonepakopelit, Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa on kertakäyttöinen, eli pelin kerran ratkaistuaan, muistaa miten se tapahtuu. Positiivista kuitenkin on, että osat voi pakata takaisin laatikkoon ja antaa mysteerin seuraavan tiimin ratkottavaksi.

Tuomio

★★★★☆

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Blogi
Viivi Keinanen

Kesätekemistä oman porukan kesken

Mitä tekemistä keksiä omalle porukalle, jos suuria väkijoukkoja haluaa vältellä? Suoratoistopalvelut on selattu läpi, ja jokainen uppoutuu omaan somekuplaansa sohvannurkkaan, kun festarireissut ja lomamatkat peruuntuvat. Näiden ideoiden toteuttaminen ei vaadi päiväkausien suunnittelua!

Lue Lisää

Päivitämme sähköposti järjestelmäämme.

Voi edelleen tilata uutiskirjeen, mutta joudut hyppäämään erilliselle sivulle. Pahoittelut tästä ylimääräisestä säädöstä. Valitse alta, minkä kaupungin uutiset haluat tilata. Klikkaa linkkiä ja täytä esiin tuleva kaavake. 

Mikä on pakohuone?

Pakohuonepelissä 2-5 hengen tiimillänne on tunti aikaa selvittää lukitun huoneen mysteeri. Yksi selvitetty tehtävä johtaa seuraaviin vihjeisiin, tehtäviin, avaimiin ja lukkoihin. Koko ketjun suoritettuanne ja mysteerin ratkaistuanne löytyy myös huoneen ulospääsy.

Säikyttelyä

Vaikka tarinamme ja huoneemme ovat jännittäviä, emme käytä niissä kauhua tai säikyttelyä. Mysteerillä voit huoletta keskittyä huoneen haasteiden ratkontaan pelkäämisen sijaan.

Ahtautta

Pakohuonepelejä ei ole tarkoitus pelata kuin sillit purkissa. Moni ahtaita paikkoja pelännyt henkilö on ylittänyt pelkonsa peleissämme ja tykännyt niistä erittäin paljon.

Päätöntä kilpailua

Huoneessa aika on vastustaja, eivät muut pelaajat. Onnistuminen ja hauskanpito ovat mahdollisia vaikka ette pääsisi ulos huoneesta ajoissa.

Escape room -pelissä tehtävänne on selviytyä monista haastavista, nokkeluutta ja älyä koittelevasta tehtävästä, jotka johtavat lopulta huoneen mysteerin selvittämiseen. Kuvan sanotaan kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, joten anna oheisen videon kertoa kerralla enemmän pelien tarkoituksesta.

Kurkkaa tunnelmia videomuodossa

Kerää oikeat ihmiset

Sovi, ketkä kuuluvat 2-5 hengen joukkueeseesi. Kun varauskalenterista on löytynyt kaikille sopiva aika, voi se varata netissä tai puhelimitse.

Pelaa aikaa vastaan

Pelin aikana tarvitsette loogista päättelykykyä, luovuutta ja yhteistyötä ratkaistaksenne kaikki tehtävät. Peliänne seuraa henkilökohtainen pelinvetäjä eli mysteerikko.

Ratkaise Mysteeri!

Selvitättekö huoneesta tehtävät alle tunnissa? Pelin päätyttyä olette selvittäneet mysteerin ja pakenette huoneesta suurien tunteiden saattelemana!

Pakopelit sopivat monille erilaisille pelaajaryhmille, joista vain muutamia ovat ystäväporukat, pariskunnat, polttarit, syntymäpäiväporukat, eläkkeellejäämisjuhlat, perheet, luokkakokousryhmät ja tykyporukat. Voit lukea muutaman erilaisen ryhmän pelikokemuksista tästä blogipostauksessamme. Pakopeleissä ei vaadita fyysistä suorituskykyä, joten ne eivät sulje ketään pois. Päinvastoin, teemme nykypäivänä jopa liian vähän yhteisen päämäärän eteen meitä läheisten ihmisten kanssa. Pakopelit tarjoavat siihen hyvän tilaisuuden!