Deckscape, taskukokoinen pakohuonepeli – Peliarvostelu

Mysteeri testaa: Deckscape – The Fate of London

Mysteeri testaa -sarjassamme kokeilemme erilaisia pakohuone- ja tosielämän pelien ympärille sijoittuvia peliä, viihdemuotoja ja ilmiöitä omalla mysteerien ammattilaisporukallamme.

Deckscape – The Fate of London (dV Giochi, 2017)

Suunnittelijat: Martino Chiacchiera, Silvano Sorrentino

Deckscape - The Fate of London -arvostelu

Deckscape on sarja korttimuotoon paketoituja pakohuonepelejä. Pelisarja mainostaa itseään termillä ”a pocket escape room game”, eli taskukokoinen pakohuonepeli. Taskuun korttipaketti mahtuukin, ainakin jos taskut eivät ole aivan sieltä pienimmästä päästä, sillä pakkaus sisältää kuusikymmentä reilun kämmenen kokoista korttia. Erillisiä ohjeita tai teknisiä apuvälineitä ei tarvita, sillä pakkaus sisältää muistiinpanovälineitä lukuun ottamatta kaiken tarvittavan pulmien ratkomiseen. Säännöt on mukavasti sisäänrakennettu peliin, eli heti kun kortit saa muovisuojuksen sisältä käsiinsä, voi käydä peliin käsiksi.

Pelin perusajatuksena on lukea kortista pulma, ratkaista se, ja tarkistaa kääntöpuolelta vastaus. Kortteja edetään järjestyksessä ohjeiden mukaan, eikä seuraavaan saa kurkistaa ilman lupaa. Yksinkertaisesta perusajatuksesta huolimatta pelin rakenne on yllättävän moninainen, sillä toisinaan kortteja täytyy jakaa ohjeiden mukaisesti useampaan pinoon, mikä mahdollistaa useamman pulman samanaikaisen ratkomisen. Pelaaminen vaatii jonkin verran pöytätilaa edellä mainitusta syystä johtuen, mutta samalla se tuo mielekkyyttä suurempien ryhmien pelaamiseen, kun kaikkien ei tarvitse samanaikaisesti tuijottaa yhtä korttia.

Korttien yleisasu on siisti ja viimeistelty. Kuvitus on teemanmukainen ja visuaalisesti miellyttävä. Ajoittain hankaluudeksi osoittautuivat korttien pienet tärkeät yksityiskohdat ja etenkään tunnelmavalaistus ei soveltunut näiden pulmien ratkomiseen, sillä tarkkanäköisyydestä todellakin on hyötyä näiden pulmien kanssa. Peli on englanninkielinen, mutta kieli ei ole vaikeaa. Oudot sanat voi tarvittaessa suomentaa, mutta välttäväkin kielitaito riittää etenemiseen.

Pulmien logiikka ei ole yksinkertaisimmasta päästä

Itse pulmat, jotka ovat tällaisen pelin keskiössä, ovat keskinkertaisia. Korttien pulmat ovat kuin sarja älypelejä, joita ratkoessa kannattaa muistaa, että tällä kertaa yksinkertaisin ei hyvin todennäköisesti ole se oikea vastaus, vaan pelin suunnittelijoiden hakemaa logiikkaa täytyy jonkin aikaa pohdiskella, jotta omat vastaukset alkavat osua oikeaan suuntaan. Hämäyksiä tuntuu olevan runsaasti ja etenkin ”melkein oikein” -vaihtoehtoja. Vastapainoksi korttipakan tehtävistä muutama tuntuu niin itsestään selvälle, että oikean vastauksen keksiminen jää jopa huomaamatta.

Erityisen suuri miinus on annettava kunkin pulman niin sanotusta kertakäyttöisyydestä, eli jokaisen pulman ratkaisemista voi yrittää vain kerran. Tämä johtuu tietystikin siitä, että ratkaisua tarkistaessa tulee väkisinkin nähneeksi oikean vastauksen, mutta itse jäin kaipaamaan pelin pulmiin erehdyksen kautta oivaltamisen ja ymmärtämisen mahdollisuutta, joka oikeissa pakohuonepeleissä on vahvasti läsnä.

Pitäisikö itkeä, nauraa vai kurkistaa vihje?

Tarinaa pelissä ei juurikaan ole, tai on, mutta se on varsin viitteellinen, eikä juuri yllätä matkan varrella. Tarina kuitenkin antaa pelaajille päämäärän, jota kohti suunnata. Pelin pulmien ratkominen aiheutti useampaan otteeseen epätietoisen tunteen siitä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Itkeä omaa ymmärtämättömyyttään, vai nauraa sille, kuinka kaukana oma ajatuksenjuoksu on toivotusta. Tarjolla on kuitenkin myös vihjeitä, mutta haastavuus niidenkin kanssa muodostuu pulmien kertakäyttöisyydestä – on haastavaa päättää, milloin vihje kannattaisi kurkistaa.

Deckscape - The Fate of London -arvostelu

Deckscapen pulmat ja pelin idea vertautuvat etäisesti puhelimella pelattaviin pakohuonepeleihin. Mobiilipeleissä pienen näytön tihrustaminen yhdistyy usein epätoivoiseen yritykseen huomata ja hoksata. Toisaalta korttipelin hyvä puoli on se, että pulmaan ei koskaan voi jäädä jumiin, sillä oikea vastaus on aivan käden ulottuvilla jatkuvasti.

Turhautumista ja motivaatio-ongelmia

Itseäni eniten pelissä jäi harmittamaan se, että usein vaikka tiesi, mitä pitää tehdä, ei onnistunut tekemään asiaa oikein. Testaaminen eri tavoilla useita kertoja muuttui pikkuhiljaa turhauttavaksi, kun tehtävätyypit alkoivat jossain määrin toistaa itseään. Tämä oli haasteena erityisesti kun peliä pelasi yksin. Joukkuekavereiden läsnäolo motivoi selvästi useampiin yrityksiin ja toisaalta eri ihmisillä on omat vahvuutensa tämänkin kaltaisessa pelissä.

Kuudelle korteissa ei riitä tutkittavaa, vaikka peli rakenteellisesti muistuttaakin huonepakopeliä. Toisaalta kortteihin ei ehdi syventymään riittävästi, jos pelin yrittää pelata läpi ohjeellisessa tunnin ajassa. Kokonaisuutena voi todeta, että Deckscape – The Fate of London, on korttipeliksi oikein hyvä, mutta lupaustaan taskukokoisesta pakohuoneesta se ei täytä. Peli ei ime kokonaisvaltaisesti mukaansa, mutta hyvää viihdettä se on silti. Erityisesti peli on suunnattu yksityiskohtaisen tarkastelun ystäville ja niille, joiden elämä kaipaa pinoa älypelejä.

Pelin voi pelata vain kerran, kuten tavallisenkin pakohuonepelin. Pelin jälkeen kortit voi kuitenkin järjestää takaisin oikeaan järjestykseen ja antaa ne eteenpäin, jotta muutkin pääsevät nauttimaan ratkomisesta.

Tuomio

★★☆☆☆

Jaa tämä kirjoitus...

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tai lue lisää juttuja blogistamme!

Olemme auki normaalisti

Hei rakas Mysteeriasiakkaamme! Olemme auki normaalisti. Olemme tehostaneet tilojen ja pintojen puhdistamista! Pyydämme asiakkaita kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan

Lue Lisää

Olemme auki normaalisti

Hei rakas Mysteeriasiakkaamme! Olemme auki normaalisti. Olemme tehostaneet tilojen ja pintojen puhdistamista! Pyydämme asiakkaita kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan

Lue Lisää